• Slide01
  • Slide02
  • Slide03
  • Αρχική
  • Νέα
  • Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο του Κεραμεικού

Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο του Κεραμεικού

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Σ.Α.Φ.Ε.,

Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 και ώρα 12.00μμ θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη και ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο του Κεραμεικού.

Στον αρχαιολογικό χώρο θα μας ξεναγήσει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Σ.Α.Φ.Ε. κ.Ιουλία Σημαντήρα, Iστορικός Τέχνης & ξεναγός.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού αποτελεί μικρό μόνο μέρος του αρχαίου αττικού δήμου των Κεραμέων, ενός από τους μεγαλύτερους της αρχαίας Αθήνας, ο οποίος βρισκόταν στη βορειοδυτική παρυφή της πόλης. Ο χώρος του Κεραμεικού περιβάλλεται σήμερα από τις οδούς Ερμού, Πειραιώς και Ασωμάτων. Όπως υποδηλώνει το όνομά του, υπήρξε περιοχή εγκατάστασης αγγειοπλαστών και αγγειογράφων και ο κύριος τόπος παραγωγής των περίφημων αττικών αγγείων. Η παραποτάμια περιοχή του Κεραμεικού πλημμύριζε συνεχώς και δεν ευνοούσε την κατοίκηση. Άρχισε έτσι να χρησιμοποιείται ως χώρος ταφής, και σταδιακά έγινε το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας.

Οι τεχνίτες εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Κεραμεικού χάρις στα κατάλληλα για την κατασκευή αγγείων αργιλώδη εδάφη που περιβάλλουν τον μικροσκοπικό ποταμό Ηριδανό. Ο Ηριδανός, που ρέει σήμερα μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, είχε εξαφανιστεί επί αιώνες, θαμμένος από επιχώσεις 8-9 μ. έως δηλαδή τη σημερινή στάθμη της οδού Ερμού. Έμεινε θαμμένος μέχρι το 1960 και αποκαλύφτηκε με τις ανασκαφές.

Συνάντηση στην είσοδο: 11.45

Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού
Ερμού 148  (Πεζόδρομος)

Παρακαλούμε πολύ επικοινωνήστε μαζί μας για π΄ληροφορίες και για να δηλώσετε την συμμετοχή σας έως την Δευτέρα 23 Μαΐου
στέλνοντας email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φιλικά,
η Πρόεδρος, Νονίκη Πέρδικα
η Γενική Γραμματέας, Μίκα Μπάρμπα
και τα μέλη του Δ.Σ του Σ.Α.Φ.Ε

Εκτύπωση Email