• Slide01
  • Slide02
  • Slide03

Εκδρομή στα Αρχαία Φρούρια της Αττικής

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Σ.Α.Φ.Ε.,

Με μεγάλη χαρά σας ενημερώνουμε ότι ο Σ.Α.Φ.Ε. διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στα Αρχαία Φρούρια της Αττικής, το Σάββατο 20 Απριλίου 2024.

Θα περιηγηθούμε στα αρχαία Φρούρια των Ελευθεριών στα Βίλια και των Αιγοσθένων στο Πόρτο Γερμενό με την κυρία Πόπη Παπαγγελή, αρχαιολόγο και πρώην Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής.

Η κ.Παπαγγελή μας είχε ξεναγήσει στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο της Ελευσίνας, αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις!

Η συνολική διάρκεια της εκδρομής είναι 8 ώρες με γεύμα στο Πόρτο Γερμενό και διάλειμμα για καφέ στα Βίλια. 

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο Αμαλία (Λεωφ.Βασιλίσσης Αμαλίας 10 στην Πλατεία Συντάγματος) στις 09:30 και επιστροφή στις 17:30 (έως 18:30 στην περίπτωση που έχουμε καθυστερήσεις).

Καθώς τα δύο φρούρια βρίσκονται σε περιοχές δυσπρόσιτες, με στόχο την διευκόλυνση όσων έχουν κινητικές δυσκολίες, η κ. Π.Παπαγγελή θα αναφερθεί στην ιστορία τους εντός του λεωφορείου και πριν την περιήγηση όσων δεν δυσκολεύονται σε αυτά.

Δηλώσεις συμμετοχής στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. είτε στις κ.κ. Νονίκη Πέρδικα (6944788606) και Μίκα Μπάρμπα (6936768938) έως 14 Απριλίου.
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Κόστος συμμετοχής: 35 ευρώ
Δεν περιλαμβάνει το κόστος καφέ και φαγητού.

το_φρουριο_των_αιγοσθενων.jpg

 

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής:

*1η Στάση

-  Ι. Μονή Οσίου Μελετίου Κιθαιρώνα -Οινόη

Διάρκεια διαδρομής από την Πλατεία Συντάγματος: 1 ώρα περίπου

Η περιήγηση στο μοναστήρι θα διαρκέσει 20’

Ο ιστότοπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Η Ιερά Μονή Οσίου Μελετίου είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα της χώρας. Η ιστορία της μονής είναι άρρηκτα δεμένη με τη δράση του Οσίου Μελετίου του Νέου, που ήταν ο μεταρρυθμιστής της ασκητικής ζωής στην Ελλάδα. Ο Όσιος Μελέτιος, που καταγόταν από την Καππαδοκία, στα τέλη του 11ου αιώνα έφθασε στην περιοχή, όπου υπήρχε η Μονή του Συμβόλοτη, και εγκαθίδρυσε τη δική του μοναχική κοινότητα, ακολουθώντας τις αυστηρές αρχές του ασκητισμού των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

... Η μονή απέκτησε μεγάλη φήμη, έγινε σταυροπηγιακή και διατήρησε την ακμή της έως το 16 αιώνα, οπότε ανακαινίσθηκε από το Μητροπολίτη Αθηνών Νικάνορα. Στο πέρασμα των αιώνων υπέστη πολλές καταστροφές από επιδρομές και λεηλασίες και στα χρόνια μετά την απελευθέρωση παρήκμασε, ενώ το 1883 έγινε μετόχι της Μονής Φανερωμένης Σαλαμίνας”.

  
*2η Στάση

- Χωριό Μάζι (Οινόη)

Αρχαίος Πύργος Οινόης Μεγαρίδας

Διάρκεια διαδρομής από την Ι. Μ. Οσίου Μελετίου: 10’λεπτά περίπου

 

*3η Στάση

- Φρούριο Ελευθερών – Βίλια

Διάρκεια διαδρομής από το χωριό Μάζι (Οινόη): 25΄ περίπου

Η περιήγηση στο Φρούριο θα διαρκέσει 45΄ περίπου

Στον ιστότοπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής αναφέρονται συνοπτικά:

“Οι Ελευθερές είναι αρχαία πόλη που βρίσκεται στα σύνορα Αττικής και Βοιωτίας, στη θέση Κάζα, σε σημείο όπου δημιουργείται φυσικό πέρασμα μεταξύ των ορεινών όγκων του Κιθαιρώνα και του όρους Πάστρα. Από τους αρχαίους συγγραφείς αναφέρεται ως πόλη βοιωτική.

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Διόνυσος, προστάτης της πόλης, ίδρυσε τις Ελευθερές σε ανάμνηση της «ελευθερίας» (ανεξαρτησίας) που έδωσε στις βοιωτικές πόλεις.

---Τον 4ο αι. π.Χ., στο ύψωμα πάνω από τον οικισμό, που ελέγχει το φυσικό πέρασμα κατασκευάστηκε ένα ισχυρό φρούριο. Η ανέγερση του αποδίδεται στους Βοιωτούς, οι οποίοι, μετά την παρακμή της Αθήνας, επέκτειναν και αποκατέστησαν την κυριαρχία τους στην περιοχή. Πιθανότατα στην ίδια θέση υπήρχε ένα παλαιότερο οχυρό ή κάποια στρατιωτική εγκατάσταση”.

 

*4η Στάση

- ΠΟΡΤΟ ΓΕΡΜΕΝΟ

Διάρκεια διαδρομής από το Φρούριο των Ελευθεριών: 40’ περίπου

Περιήγηση  διάρκειας  45΄ περίπου στον αρχαιολογικό: χώρο, στο πλήρως ανακαινισμένο φρούριο των Αιγοσθενών και στο ναό του Αγίου Γεωργίου, που είχαν υποστεί μεγάλες ζημιές από το σεισμό του 1981.

Στον ιστότοπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής αναφέρονται συνοπτικά:

“Το φρούριο των Αιγοσθένων, στο σημερινό Πόρτο Γερμενό της Δυτικής Αττικής, αποτελεί ένα από τα επιβλητικότερα αρχαία φρούρια στον ελλαδικό χώρο. Η θέση που επελέγη για να κτιστεί η αρχαία πόλη, βρίσκεται σε ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Περιβάλλεται από ορεινούς όγκους που της παρέχουν γεωγραφική απομόνωση και φυσική προστασία, ενώ παράλληλα η άμεση πρόσβαση στη θάλασσα ανοίγει ορίζοντες επικοινωνίας.

...Το φρούριο κτίστηκε στο β΄ μισό του 4ου αι. π.Χ. προσδίδοντας στη θέση οχυρωματικό χαρακτήρα. Αποτελείται από την ακρόπολη και την κάτω πόλη, η οποία προστατευόταν από μακρά τείχη που φθάνουν μέχρι τη θάλασσα.Η ακρόπολη είναι κτισμένη σε χαμηλό λόφο, σε απόσταση 450μ. από τη θάλασσα. Έχει ορθογώνιο σχήμα και ορίζεται περιμετρικά από περίβολο με πύργους. Η ανατολική της πλευρά σώζεται σε μεγάλο ύψος, ενισχύεται από τέσσερις πύργους και έχει μικρή πυλίδα. Ο εντυπωσιακός πύργος της νοτιοανατολικής γωνίας της ακρόπολης είναι σήμερα αναστηλωμένος στην πλήρη μορφή του και προσβάσιμος εσωτερικά και στους τρεις ορόφους του. Η ακρόπολη συνδεόταν με το λιμάνι με μακρά τείχη, από τα οποία μόνο το βόρειο είναι σήμερα ορατό με τουλάχιστον επτά πύργους και δύο πύλες

...Στον επισκέπτη δίδεται πλέον η δυνατότητα πρόσβασης στο εσωτερικό του πύργου και ανόδου έως τον τελευταίο του όροφο, από όπου έχει πλήρη εποπτεία του φρουρίου και της ευρύτερης περιοχής. Ο αναστηλωμένος πύργος αποτελεί πολύτιμο τεκμήριο της αρχαίας οχυρωματικής τέχνης. Είναι μέχρι σήμερα το μοναδικό παράδειγμα σημαντικού αρχαίου οχυρωματικού μνημείου που έχει αποκατασταθεί πλήρως στην αυθεντική μορφή του και είναι προσβάσιμο στο εσωτερικό του και στους τρεις ορόφους του”.

 -Γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής για μιάμιση ώρα περίπου

*5η Στάση

- ΒΙΛΙΑ

(διάρκεια διαδρομής από το Πόρτο Γερμενό: 20’ περίπου)

Περιήγηση και ένα καφεδάκι στο όμορφο χωριό για περίπου μια ώρα

Ο ιστότοπος της Περιφέρειας Αττικής αναφέρει σχετικά:

“Χτισμένα αμφιθεατρικά, στους πρόποδες του όρους Κιθαιρώνα, τα Βίλια είναι ένα υπέροχο χωριό σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 600 μέτρων, χωμένο μέσα στα πεύκα. Παλαιότερα ονομάζονταν Ειδυλλία, πιθανώς λόγω του ειδυλλιακού τους τοπίου που «παντρεύει» ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα:από τη μια ο μυθικός Κιθαιρώνας που δεσπόζει ήρεμος και γοητευτικός, και από την άλλη το πανέμορφο επίνειο των Βιλίων με τα κρυστάλλινα νερά, το Πόρτο Γερμενό.

...Στην κεντρική πλατεία των Βιλίων θα συναντήσετε τον επιβλητικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, βυζαντινού ρυθμού και χτισμένο το 1893 από τον Ερνέστο Τσίλερ. Δίπλα από τη μεγάλη εκκλησία θα δείτε το μικρό μεταβυζαντινό εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1637), όπου θα θαυμάσετε τις παλαιές τοιχογραφίες και το βοτσαλωτό δάπεδο”.

-Επιστροφή στην Πλατεία Συντάγματος

Φιλικά,
η Πρόεδρος, Νονίκη Πέρδικα
και η Γεν.Γραμματέας, Μίκα Μπάρμπα

 

Εκτύπωση Email